Hodek Zoltan

Home Mail Top secret

Bechterew kór

A kór, ami megváltoztatja életedet ...
"Uram, tudom, hogy szeretsz, de ennyire!?"

spondylitys ankylosans

A Bechterew kór (másnéven: spondylitis akylopoetica, spondilítisz ankilopoetika) idült, fokozatosan előrehaladó gyulladásos ízületi betegség, amely elsősorban a csigolyák közötti, továbbá a keresztcsont-csípőcsont ízületeket sújtja, de az esetek harmadában előfordulhat a térd a csípő, a bordák ízületeiben, sőt az inakban és a szalagokban is, azok csontokhoz történő tapadási helyén. A betegség jellemzője az ízületek és a szalagok elmeszesedése, aminek következménye a botmerev gerinc kialakulása.

Előfordulása: a betegség 100000 emberből mintegy 130-at érint csupán, főként fiatal férfiaknál jelentkezik, leggyakrabban 16 és 45 éves kor között, férfiaknál 7-szer gyakoribb.

A spondylitis ankylopoetica pontos oka ismeretlen, de előfordulása családi halmozódást mutat, kialakulásában a genetikai hajlamnak van szerepe. Erre utal az a tény, hogy a betegek döntő többsége egy örökletes gént, a HLA B27 antigént hordozza, amely egészségesek között csak 7-8%-ban fordul elő. Létrejöttében a környezeti tényezők és a fizikai trauma szerepe vitatott, autoimmun eredet nem bizonyítható.

A betegség kezdeti tünete általában a deréktáji vagy háti, főleg éjjel, illetve a hajnali órákban jelentkező fájdalom, amely változó erősségű, de az idővel fokozatosan súlyosbodik.
Tipikus a hát reggeli merevsége, ami a fájdalommal együtt a mozgásra enyhül.
E tünetek a Bechterew-kórban általában 45 éves kor előtt és fokozatosan, lassan alakulnak ki. A kórkép kezdete alattomos, nem jár jellemző tünetekkel, így a diagnózisig eltelt idő hosszú lehet.
A hátfájdalomhoz az esetek majdnem felében egyéb ízületek, inak gyulladása is társul.
A későbbiekben, a betegség súlyosbodásával elégtelen mellkastágulás, hajlott testtartás, gerincmerevség, fáradtság, étvágytalanság, fogyás, a szem szivárványhártyájának gyulladása (iritisz) következhet be.

Több info: www.hazipatika.hu


képekben


híres sorstársaim


hagyományos gyógymód

A hagyományos gyógymód elsősorban a rendszeres mozgás, torna. Másodsorban a fájdalmak csillapítására és a gyulladás kordában tartására a gyógyszerek fokozatos adagolása. Ilyenek pl. a Sulfasalazin, Flugalin, Meloxicam, Aflamil, stb.


gyógyfürdő

Ajánlott a gyógyfürdők rendszeres látogatása is, elsőrorban a rehabilitációs gyakorlatok tökéletesítésére, a stresszmentes környezet kialakítása. Jómagam is meglátogattam néhány szlovákiai gyógyfürdőt. Most csak azokról teszek említést, ahol több hétig voltam (kb. 3 hetes kezelésen):

Szklenófürdő (Sklené Teplice - 2003, Hotel Relax Thermal *** - akkoriban KLD ZSNP), Udvardtól kb. 100 kilométerre fekvő kis fürdőfalu. Rengetg kiváló túraösvénnyel, biciklistúrákra alkalmas helyekkel. A közelben található a Vyhne-i kőtenger is. A hely sajátossága a barlangfürdő 40°C vizével. Relax Thermal

Pőstyén (Piešany - 2004), Udvardtól kb. 100 kilométerre fekvő híres fürdőváros. Szlovákia egyik legismertebb fürdője, orosz, arab, német páciensekkel. Gyalogtúrára kevésbé, biciklitúrára remek lehetőségeket nyújt. A közelben 5-6 várrom is megtalálható, melyeket fél nap alatt be lehet járni biciklivel. Gyógyvize forró, iszapfürdője egyedülálló. www.spapiestany.sk

Gyűgy (Dudince - 2007, Hotel Rubin ***), Udvardtól kb. 70 kilométerre fekvő fürdővároska. Vize szintén országszerte ismert. Tenisz, pin-pong, squash, bowling, stb. széles választéka várja az itt pihenőket. www.kupeledudince.sk


NURCH

Národný ústav reumatologických chorôb, Piešany - az ország legelismertebb kutatóintézete a reumatikus megbetegedések terén. Itt is alkalmam volt eltölteni három hetet. Széleskörű kutatásokat és kísérleteket végez az egész orszából idesereglett betegeken. www.nurch.sk


biológiai kezelés

Enbrel - leírhatatlan és megfogalmazhatatlan szer. Az eddigi legjobb anyag amit kaptam. Igaz adagolása kicsit macera, ugyanis biológiai voltára való tekintettel szobahőmérsékleten megromlik. Hűtőben tartandó, heti egyszeri alkalommal fecskedővel szúrom a bőrőm alá. Bővebb info: www.enbrel.com